Huilbaby

Soms is jouw baby even uit zijn regelmaat doordat hij bijvoorbeeld een sprongetje maakt in zijn ontwikkeling. Echter, als jouw baby altijd onrustig is, dan is er wellicht meer aan de hand. Herken jij de onderstaande signalen bij jouw baby? Dat zijn de meest voorkomende kenmerken van een huilbaby.

Kenmerken van een onrustige, huilbaby zijn: overmatig spugen, darmkrampjes, overstrekken/gespannen zijn, veel huilen en moeilijk te troosten, hazenslaapjes, maaiende armpjes, ontevreden baby.

Als jouw baby onrustig is, ben je wellicht gedurende de dag bezig met troosten. Je weet niet meer goed wat zijn slaapritme is en wanneer je hem het beste in zijn eigen bedje kunt leggen. En wat doe je met de voeding? Je raakt zelf ook oververmoeid en weet geen raad wat je het beste kunt doen.

Als het troosten niet lukt, is het al fijn dat je er voor je kindje bent! Je bent goed zoals je bent!

Huilen baby: wat is normaal en hoe herken je een huilbaby?

Vrijwel alle baby’s huilen, omdat dit hun communicatie middel is. Het is op deze babyleeftijd eigenlijk de enige manier om te laten weten dat hij iets nodig heeft of aandacht van je wil. Het huilen van een baby neemt in de eerste weken na de geboorte toe, met een piek rond de zes weken. Huilen tot 1,5-2 uur wordt als normaal beschouwd. Meestal is een baby goed te troosten en weet je wat er aan de hand is. Als jouw baby 3 maanden is, zal je merken dat jouw baby minder lang op de dag huilt (gemiddeld 1 uur).

“Meestal is er een piek aan het einde van de middag en begin van de avond. Je baby is dan overprikkeld en moe van de dag, jij waarschijnlijk ook. Dat maakt dit altijd een lastig tijdstip.”

Bron: Boek – Baby in een droomritme; lekker slapen zonder huilen.

Wanneer kan je spreken over een huilbaby? Volgens de richtlijn is jouw baby een huilbaby als jouw kind gedurende 3 weken, minimaal 3 dagen in de week 3 uur per dag huilt. Echter, vaak wordt er naar de draagkracht van ouders gekeken. Dat wil zeggen dat wanneer ouders ervaren dat hun baby overmatig huilt, er gesproken kan worden over een huilbaby.

Oorzaken normaal huilen

  • Honger
  • Vieze luier
  • Te koud of te warm hebben
  • Geborgenheid nodig hebben
  • Moe zijn
  • Overprikkeld zijn

Oorzaken minder normaal huilen

  • Ziek zijn
  • Obstipatie
  • Spruw
  • Buikkrampjes

Oorzaaken niet normaal huilen

  • Trauma
  • Reflux
  • Koemelkallergie

 

 

Bron: Boek- Baby in een droomritme; lekker slapen zonder huilen.

 

Kinderfysiotherapeut Denise is gespecialiseerd in Dunstan Babytaal. Baby’s huilen om te communiceren. Met de Dunstan Babytaal methode leren ouders luisteren en de baby goed begrijpen vanaf dag 1. Pasgeboren baby’s laten door reflexen voortgebrachte geluiden horen die hele specifieke behoeften aangeven: honger, moe, boertje, darmkrampjes en ongemak. Ouders kunnen de verschillen tussen de geluiden leren herkennen en daardoor precies weten wat ze moeten doen om hun baby weer gerust te stellen. Dit resulteert in baby’s die minder huilen en sneller tevreden zijn. Het is geschikt vanaf de geboorte totdat de baby 4 maanden oud is (bepaalde reflexen doven uit). Je kunt tijdens de zwangerschap al kennis maken met de reflex geluiden. Met de Dunstan Babytaal methode hoef je je baby niet te laten doorhuilen. Het leert jou als ouder precies te weten wat je baby nodig heeft wanneer hij huilt.

Als je de reflex huilgeluiden van Dunstan Babytaal kent, kun je nog beter inspelen op de behoeften van je baby. Kinderfysiotherapeut Denise kan jou hierbij helpen.

Slaapritme baby: hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Slapen gaat niet altijd vanzelf bij een baby. Als er sprake is van bijvoorbeeld hazenslaapjes, helemaal niet slapen overdag, huilend wakker worden of moeilijk in slaap kunnen komen dan kan jouw baby oververmoeid raken.

In het lichaam van de baby zijn er aantal slaapritmes en processen actief om jouw baby te laten slapen. Als je je baby net te laat op bed legt, kan het zijn dat jouw baby niet wilt slapen omdat het hormonale proces actief is. Dit proces zorgt ervoor dat het hormoon adrenaline wordt aangemaakt bij jouw baby, waardoor hij alert en hyperactief wordt. Het volgen van een ritme is dan ook erg belangrijk, zodat jouw kind op tijd op bed ligt en daardoor goed in slaap valt en doorslaapt.

Herken jij de slaapsignalen van jouw baby? Slaapsignalen geven aan dat jouw kind naar bed moet, zoals het in de ogen gaan wrijven, gaan jengelen, wegkijken, gapen of drukker worden.

Om jouw kind op tijd op bed te leggen, kijk je naar de eerste tekenen van vermoeidheid (slaapsignalen) en naar de zogenaamde wakkertijden. De wakkertijden kunnen jouw een richtlijn geven hoeveel jouw baby moet slapen en hoe lang jouw kind wakker is tussen zijn slaapjes. Zo kun je op de website van slaapdeskundige Stephanie Molenaar zien wat de wakkertijden zijn van jouw baby op een specifieke leeftijd. Klik hier.

De ene baby slaapt langer overdag dan de andere. Het heeft geen zin om met andere baby’s te vergelijken. Belangrijk is dat je baby tevreden is, goed drinkt en goed groeit.

Rust en regelmaat bij een huilbaby

Als jouw baby snel overprikkeld is en niet goed kan slapen, raken ze oververmoeid. Door jouw baby een vaste volgorde te brengen van activiteiten geef je structuur en ritme met de bedoeling dat de dag voorspelbaar wordt gemaakt voor jouw baby. Je doet dingen op dezelfde manier en in dezelfde volgorde. Jouw baby krijgt hierdoor rust en er ontstaat een ritme.

Als jouw baby huilt, kun je je baby bijvoorbeeld troosten door jouw baby vast te houden, in te bakeren, te wiegen, door te gaan wandelen, dragen of door een fopspeen te geven. Je kunt met de kinderfysiotherapeut overleggen welke troostvolgorde je het beste in kunt zetten om jouw baby in zijn eigen bedje te laten slapen.

Jouw baby wel of niet laten huilen?

Alle baby’s huilen. Een beetje mopperen voor het slapen gaan is niet erg. Maar huilt jouw kind langdurig, dan is het belangrijk om jouw kind te troosten. Aangezien je tot de leeftijd van 6 maanden een baby niet kunt verwennen is het in deze fase juist belangrijk om jouw baby te troosten. Na 6 maanden kun je het ‘laat-maar-huilen- techniek eventueel inzetten. De theorie is dat baby’s na 6 maanden een denkpatroon creëren van actie-reactie of oorzaak-gevolg. Echter, blijf vooral bij jezelf en kies uit alle opties van slaaptrainingen wat bij jouw baby en jullie zelf past.

Is het verstandig om mijn baby wel of niet in te bakeren?

Sommige baby’s maken zichzelf wakker door de bewegende, maaiende armpjes. Als jouw baby hier onrustig van wordt, kan het helpen om jouw baby in te bakeren. Daarnaast geeft het jouw baby meer geborgenheid en krijgt jouw baby meer rust. Als jij een rustige baby hebt, zal jouw baby goed slapen. Inbakeren is niet bedoeld om jouw baby sneller te laten doorslapen.

Je kunt gebruik maken van normale inbakerdoeken of inbakerzakken. Bij de normale inbakerdoeken maak je de wikkel zelf. Deze is vooral geschikt voor sterke baby’s. De inbakerzakken (soort slaapzakje) is eenvoudig in gebruik. Deze zakken zijn vooral bedoeld voor baby’s die onrustig zijn door de maaiende armbewegingen. Als jouw kind meer geborgenheid zoekt, dan is een inbakerzak minder geschikt.


Draagdoek inzetten bij een huilbaby.

Er zijn vele mogelijkheden qua aanpak bij huilbaby’s. De kinderfysiotherapeut kan jullie als ouders hierbij begeleiden en adviezen geven. De kinderfysiotherapeut neemt met jullie de rust en regelmaat aanpak door. Daarnaast zullen we kijken of het inbakeren ingezet kan worden. Denise de Vos heeft de cursus kinderfysiotherapeutisch draagconsulent, Dunstan Babytaal en babymassage gevolgd. Deze methoden kunnen ook als ondersteunend hulpmiddel ingezet worden om jouw baby weer tevreden in zijn ritme te krijgen.

 

Meer informatie

 

Lees hier ons privacy beleid.