Tenenlopen

Kinderen die net gaan lopen, kunnen op hun tenen gaan lopen. Tot de leeftijd van 3 jaar wordt dit als normaal beschouwd. Wanneer kinderen na drie jarige leeftijd nog steeds op hun tenen lopen, wordt dit als afwijkend gezien. Het feit dat jouw kind nog steeds op zijn/haar tenen loopt, kan onder andere komen door het te vroeg gaan lopen: het lichaam heeft onvoldoende kracht om normaal te lopen en bouwt spierspanning op door op de tenen te gaan staan en lopen. Jonge kinderen die in een loopwagentje worden gezet, gaan ook op de tenen lopen.  Er kunnen nog andere oorzaken zijn waarom jouw kind is gaan tenenlopen. Dit zal in het onderzoek bevestigd of uitgesloten moeten worden.

Bij tenenlopen kan er sprake zijn van verminderde spierkracht, balans en verkorte kuitspieren.

Wanneer jouw kind langdurig op zijn/haar tenen loopt, kan dit de nodige gevolgen hebben. Je kind kan verkorte kuitspieren krijgen, waardoor je kind zijn of haar voeten niet meer plat kan neerzetten, tijdens het lopen niet goed kan afwikkelen en pijnklachten kan krijgen.

Onderzoek en behandeling bij tenenlopen

Wij zullen naar de motorische ontwikkeling van jouw kind kijken. Daaruit kan worden opgemaakt of er sprake is van een afwijkende motorische ontwikkeling of een vertraging daarvan. Daarnaast kijken wij of er een oorzaak kan worden gevonden waarom jouw kind op deze manier van voortbewegen kiest. Indien nodig kan oefentherapie worden gegeven, waarbij de motorische ontwikkeling van jouw kind gestimuleerd wordt. Ook kunnen de gevolgen van de tenengang in kaart worden gebracht en worden behandeld.

Neem vrijblijvend contact met ons op