Voorkeurshouding

Wanneer je baby de voorkeur heeft om met het hoofdje naar één kant te liggen, dan noemen we dat een voorkeurshouding. Aangezien de schedel van je baby nog zacht is, kan het hoofdje vervormen. Een voorkeurshouding komt de laatste jaren steeds vaker voor omdat geadviseerd wordt om je baby op de rug te laten slapen, vanwege het risico op wiegendood. Het nadeel van deze maatregel is dat baby’s vaak te lang en te vaak op de rug liggen, omdat ouders hun baby’s overdag ook niet geregeld op de buik of op de zij laten spelen.

Kinderfysiotherapie bij een voorkeurshouding

Wanneer je alle adviezen van het consultatiebureau al hebt opgevolgd, maar jouw baby nog niet naar de goede kant wilt draaien en de eventuele afplatting van het hoofd niet verminderd is, dan kan kinderfysiotherapie ondersteuning geven. Eerst zal uitgesloten worden of er geen lichamelijke oorzaak is voor het ontstaan van de voorkeurshouding. Als dit niet het geval is, kunnen wij als ouders tips geven om de ontwikkeling van de niet-voorkeurskant te stimuleren. Daarnaast geven wij jullie instructies hoe je jouw baby het beste kunt dragen, verzorgen en oppakken om de niet-voorkeurskant te stimuleren. Ook zullen wij jullie adviseren om je baby zo veel mogelijk overdag tijdens de wakkere uurtjes en met jullie toezicht op de buik of op de zij te laten spelen. Wanneer jouw baby nog erg jong is, dan heeft de behandeling het beste effect om een afplatting van het hoofdje (plagiocephalie) te voorkomen of te verminderen. Wanneer de voorkeurshouding weg is, dan kan het nog even duren voordat de afplatting verdwijnt.

Plagiocephalometrie

Denise en Nicole hebben zich als kinderfysiotherapeut gespecialiseerd in het meten van de afplatting van het hoofd bij een baby met een voorkeurshouding. Door het opmeten van de schedel kan vastgesteld worden wat de ernst is van de schedelasymmetrie. Met behulp van een bandje thermoplast kan een precieze afdruk worden gemaakt van de omtrek van het hoofd. Hierdoor kan bij jouw baby de vorm van het hoofd precies in kaart worden gebracht en vervolgens de verandering qua vorm van het hoofd worden gevolgd in de loop van de tijd.

Meer informatie