Voorkeurshouding

Wanneer je baby de voorkeur heeft om met het hoofdje naar één kant te liggen, dan noemen we dat een voorkeurshouding. Aangezien de schedel van je baby nog zacht is, kan het hoofdje vervormen. Een voorkeurshouding komt de laatste jaren steeds vaker voor. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat geadviseerd wordt om baby’s op de rug te laten slapen. Deze maatregel is van toepassing om de kans op wiegendood te verkleinen. Het nadeel van deze maatregel is dat baby’s vaak te lang en te vaak op de rug liggen gedurende de dag. Ouders leggen hun baby namelijk tijdens de wakkere momenten niet vaak op de buik om te spelen.

Bij een voorkeurshouding is het oefenen in buikligging erg belangrijk!
Bij een voorkeurshouding is het oefenen in buikligging erg belangrijk!

Wat kun je als ouder doen bij een voorkeurshouding?

Bij een voorkeurshouding is het belangrijk om jouw kind te stimuleren om ook naar de andere kant te gaan leren kijken. Zorg dat jouw baby zoveel mogelijk afwisselend naar beide kanten kijkt. Zo leert hij beide armen en benen evenveel te gebruiken. Trek de aandacht van jouw baby vooral met jouw gezicht en stem. Probeer de komende week de onderstaande 3 tips uit te voeren:

Tip 1

Leg jouw baby altijd op zijn rug in bed. Leg hem met zijn hoofd gedraaid naar de niet-voorkeurskant. Soms lukt het niet en draait hij zijn hoofd direct weer terug naar zijn voorkeurskant. Wacht dan even tot het moment dat jouw baby in diepe slaap is gevallen en probeer dan opnieuw zijn hoofd te draaien.

Tip 2

Als jij borstvoeding geeft, wissel jij vanzelf al af in houding. Geef jij flesvoeding? Dan moet jij er zelf goed op letten om de houding af te wisselen. In welke arm houd jij je baby vast en waar is jouw baby op gefocust? Kijk of je jouw baby ook eens kunt afwisselen naar jouw andere arm en beoordeel of hij dan wel meer naar de niet-voorkeurshouding kijkt.

Tip 3

Een vlotte motorische ontwikkeling is belangrijk in de eerste levensmaanden. Als jouw baby na de voeding en voor zijn slaapje nog voldoende wakker is, leg hem dan ook eens op de buik. In buikligging kan hij zijn nekspieren gaan trainen. Let op: spelen op de buik, maar slapen op de rug!

https://youtu.be/ldY59ZKcqAI
Bij een voorkeurshouding is het belangrijk om jouw baby op de buik te laten oefenen!

Kinderfysiotherapie bij een voorkeurshouding

Wanneer je bovenstaande tips en de adviezen van het consultatiebureau al hebt uitgevoerd, maar jouw baby nog niet naar de goede kant wilt draaien, dan kan kinderfysiotherapie ondersteuning geven. Eerst zal uitgesloten worden of er geen lichamelijke oorzaak is voor het ontstaan van de voorkeurshouding. Als dit niet het geval is, kunnen wij ouders tips geven om de ontwikkeling van de niet-voorkeurskant te stimuleren. Daarnaast geven wij jullie instructies hoe je jouw baby het beste kunt dragen, verzorgen en oppakken om de niet-voorkeurskant te stimuleren. Ook zullen wij jullie adviseren om je baby zo veel mogelijk overdag tijdens de wakkere uurtjes en met jullie toezicht op de buik of op de zij te laten spelen.

Een voorkeurshouding in combinatie met een schedelafplatting

Denise en Nicole hebben zich als kinderfysiotherapeut gespecialiseerd in het meten van de afplatting van het hoofd bij een baby met een voorkeurshouding. Door het opmeten van de schedel kan vastgesteld worden wat de ernst is van de schedelasymmetrie.

Bij een voorkeurshouding kan een afplatting ontstaan van de schedel.
Bij een voorkeurshouding kan een afplatting ontstaan van de schedel.

Met behulp van een bandje thermoplast kan een precieze afdruk worden gemaakt van de omtrek van het hoofd. Hierdoor kan bij jouw baby de vorm van het hoofd precies in kaart worden gebracht. Vervolgens wordt de verandering qua vorm van het hoofd gevolgd in de loop van de tijd. Wanneer jouw baby nog erg jong is, dan heeft de behandeling het beste effect om een afplatting van het hoofdje (plagiocephalie) te voorkomen of te verminderen. Wanneer de voorkeurshouding weg is, dan kan het nog even duren voordat de afplatting verdwijnt.

Wel of niet doorverwijzen naar een osteopaat of voor een helmpje bij een voorkeurshouding?

Tijdens het onderzoek zal er gekeken worden of jouw kind het hoofd volledig naar links en rechts kan draaien. Dit zullen we doen door middel van een actief en passief onderzoek. Bij het actief onderzoek beoordelen wij in hoeverre jouw baby in staat is om zelf zijn hoofd naar links en rechts te draaien. Bij het passief onderzoek helpen wij jouw baby met het draaien van het hoofd naar links en rechts. Indien jouw baby niet volledig zijn hoofd naar links of rechts kan draaien, ondanks met onze hulp, dan zal geadviseerd worden om een extra check te doen bij een osteopaat. In het centrum van Dordrecht werken wij samen met osteopaat Susanne van Gilhuis.

Aangezien de schedel nog zacht is van jouw baby kan de schedel platter worden aan de zijde waar jouw baby het meeste op ligt (voorkeurshouding). Vroeger kregen baby’s vaak een helm om de vervorming van de schedel weer te optimaliseren. Echter, uit wetenschappelijk onderzoek komt niet duidelijk naar voren dat het effectief is om dit in te zetten als therapie. Indien de schedelvorm bij 6 maanden in de categorie ‘zeer ernstig’ valt, kan overwogen worden om de kinderarts hiernaar te laten kijken. De kinderarts kan beoordelen of een helm effectief zal zijn.

Ons advies over het gebruik van een speciaal kussen voor jouw baby om de voorkeurshouding tegen te gaan

Er zijn vele kussens en rolletjes te koop om te gebruiken bij jouw baby met een voorkeurshouding. Zo heb je een kussen met een kuiltje erin wat ervoor zou zorgen dat jouw baby niet telkens op dezelfde zijde ligt met zijn hoofd. Bij een stabilisatierol of een zijligkussen blijft jouw baby op zijn zij liggen. Hiermee zou je kunnen voorkomen dat de afplatting van het hoofd niet verergerd.

Ons advies is om in principe geen kussen of zijligkussen te gebruiken om de voorkeurshouding tegen te gaan. Dit heeft te maken met een verhoogde kans op wiegendood. Indien jouw kind een afgeplat hoofdje heeft, dan kun je in overleg met de kinderfysiotherapeut dit wel tijdelijk gebruiken. Belangrijk is dat je een kussen of zijligkussen altijd gebruikt onder toezicht, dus niet in de nacht!

Meer informatie

 

Lees hier ons privacy beleid.