Blessures in de groeispurt

Tijdens de groeispurt kan het kind aandoeningen oplopen die samenhangen met de groei. Zo kan het kind klachten ervaren in de knie ( Osgood Schlatter en Sinding-Larsen Johansson) of in de hiel (Morbus Sever).

 

Waarom deze klachten tijdens de groeispurt?

Een spier loopt over in een pees en dit zit vast aan een stuk bot. Bij kinderen zijn deze aanhechtingen nog niet volgroeid tot bot, maar is het nog zacht kraakbeen. Dit kraakbeen kan minder belasting verdragen dan volgroeid bot. Op het moment dat het kind in de groeispurt fase zit, groeien de botten sneller dan de spieren en de pezen. Hierdoor trekken de pezen te hard aan het kraakbeen waar ze aan vastzitten. Dit kan gaan irriteren en pijnklachten veroorzaken.

Behandeling

De klachten gaan in de meeste gevallen vanzelf over, maar dit kan maanden tot meer dan een jaar duren. Het kind moet in deze fase de activiteiten die pijnklachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld sportbeoefening, aanpassen. Daarnaast krijgt het kind oefeningen van mij mee om de spieren op te rekken. Wanneer een spier langer wordt, kan de spier weer minder sterk zijn om het gewricht (bijvoorbeeld de knie) goed te stabiliseren. Daarom is het belangrijk om ook stabiliteitsoefeningen en kracht oefeningen uit te voeren tijdens het behandeltraject.