Verkeerde houding

Kinderen kunnen zich soms uren vermaken met computers, gameboys, laptops, mobiele telefoons of tablets. Door het vele zitten, kan het zijn dat jouw kind moeite heeft om in een rechte houding te blijven zitten. Indien kinderen in een verkeerde houding gaan zitten met nek- en rugklachten als gevolg.

De gevolgen van een verkeerde houding

Als een kind in de groei vaak voorovergebogen zit, ontstaat er veel druk in de rug. De tussenwervelschijven worden aan de voorkant dunner dan aan de achterkant, waardoor de rug krom groeit. Door de hoge druk ‘drogen’ de tussenwervelschijven bovendien uit, waardoor de rug steeds stijver wordt. Als de rug eenmaal is vergroeid, valt dat tijdens de groei nog wel te corrigeren met oefeningen of met braces. Maar als iemand eenmaal volwassen is, dan wordt het moeilijk. Het is dus belangrijk om hier vroegtijdig iets mee te doen.

Bij een verkeerde houding kunnen de rug en buikspieren verzwakt zijn. Samen met de kinderfysiotherapeut wordt de core stability getraind.
Het is belangrijk om sterke rug- en buikspieren te hebben om een goede houding aan te kunnen nemen.

Het lichamelijk onderzoek

Het onderzoek bij kinderen met een houdingsprobleem bestaat uit:

  • Het onderzoeken van de beweeglijkheid van de gehele wervelkolom
  • Het inspecteren van de houding in zit en in stand
  • Het beoordelen van de kracht van de rompspieren
  • Het onderzoeken van de lenigheid van de bovenbeenspieren

Hoe ziet het behandelplan eruit?

Aan de hand van het onderzoek wordt er samen met het kind een behandelplan opgesteld. Het kan ook zijn dat jouw kind wordt terugverwezen naar de huisarts of ziekenhuis voor een uitgebreider rug-onderzoek (zoals een röntgenfoto). De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het volgende:

  • Het verbeteren van de kracht van de rompspieren
  • Het optimaliseren van de houding tijdens zit en stand
  • Het verbeteren van de lenigheid van de bovenbeenspieren.

Afhankelijk van de ernst en de hulpvraag duurt de therapie gemiddeld drie maanden.

Neem vrijblijvend contact met ons op