Kinderfysiotherapie

Babygym – hoe denkt de kinderfysiotherapeut hierover?

Als kinderfysiotherapeut kom ik vaak bij ouders thuis op bezoek als ouders een hulpvraag hebben voor hun baby. Vaak zien wij baby’s met een voorkeurshouding, een achterstand in de motorische ontwikkeling of een baby die erg prikkelgevoelig is (huilbaby). In de woonkamer valt altijd één item op die ik in ieder huishouden wel terug zie komen en dat is de babygym! Maar weet jij vanaf welke leeftijd je het beste de babygym kan inzetten en op welke manier?

Babygym bij stadspraktijk 't vosje
Handgemaakte babygym bij Stadspraktijk ‘t Vosje.

Hoe kun je een babygym verantwoord gebruiken?

Hier een aantal tips voor het verantwoord gebruikt van de babygym.


1. Zet de babygym ter hoogte van zijn navel, zodat jouw kind er op een betere manier naar kan kijken. Hij hoeft dan niet achterover of schuin omhoog te kijken.
2. Heeft jouw kind een voorkeurshouding? Haal dan de hangers eraf en zorg dat er 1 hanger op hangt. Positioneer jouw kind zodanig dat jouw kind met het hoofd naar de niet-voorkeurskant moet draaien om naar het speelgoed te kijken. Op deze manier kun je actief oefenen met het draaien van het hoofd naar de niet-voorkeurskant.
3. Is jouw kind al 4 maanden? Dan gaat jouw kind meer naar de zijkanten bewegen. Ook nu kun je ervoor zorgen dat je dit stimuleert door maar 1 hanger te laten hangen aan de babygym. Op deze manier stimuleer je de ontwikkeling op een goede manier.
4. Is jouw baby 5-6 maanden? Zet de babygym dan wat lager (onder de navel), zodat jouw kind lekker met de benen in de lucht kan en tegen de hangers aan kan schoppen. Op deze leeftijd zie je dat kinderen vaak met de knieën en voeten gaan spelen. Uiteindelijk zou jouw kind leren om te gaan rollen van ruglig naar buiklig. Zorg er bij deze leeftijd dus voor dat je jouw baby niet te lang gedurende de dag onder de babygym legt. Je wilt uiteindelijk dat jouw kind lekker gaat oefenen met omrollen, zodat hij verder kan in zijn motorische ontwikkeling. Of laat je kind anders in buiklig naar deze mooie hangers kijken!

Waar komt deze handgemaakte babygym vandaan?

Stadspraktijk ‘t Vosje is dit leuke item in vossenthema tegen gekomen via Instagram. Jordi en Corrine maken unieke babygyms van natuurlijke materialen. Benieuwd naar hun verhaal?

Klik hier

Babygym met vossenthema
Babygym met vossenthema

Reacties uitgeschakeld voor Babygym – hoe denkt de kinderfysiotherapeut hierover?