Fysiotherapie
Kinderfysiotherapie

Verkeerde zithouding bij kinderen. Wat kan ik doen als ouder?

‘Ga eens rechtop zitten! Op deze manier krijg je later rugklachten’. Ik hoor het mijn ouders nog zeggen. Ik zat vroeger als kind ook vaak onderuit gezakt op de bank tv te kijken. In die tijd hadden wij nog net geen mobiel of computer, dat kwam iets later. Mijn verkeerde zithouding was dus vooral tijdens het tv kijken. Na schooltijd speelden we vooral buiten in de speeltuin en ’s avonds of in de ochtend voor school keken wij tv. Op de bank was het inderdaad lastig voor mij om rechtop te zitten. Echter, ik zag op dat moment ook totaal niet in waarom het slecht was voor mijn rug. En ik wist al helemaal niet welke klachten ik hiervan zou kunnen krijgen. Dat is dan ook het eerste wat ik momenteel tijdens de kinderfysiotherapie doorneem met een kind. Kinderen moeten inzien waarom hun zithouding verkeerd is en wat de gevolgen kunnen zijn als zij dit niet veranderen. Als de bewustwording er is, zal je zien dat ze beter hun best gaan doen om rechtop te zitten.

Verkeerde houding tijdens het gamen
Kinderen hebben vaak een inactieve leefstijl.

Wat zijn de voor en nadelen van deze digitale wereld?

In deze digitale wereld merk je dat kinderen veel vaker een game boy of mobiel pakken na schooltijd, dan dat ze lekker buiten gaan spelen met andere leeftijdsgenootjes. Of dit slecht is? Dat hangt voornamelijk af van de mate waarin gegamed wordt. Natuurlijk zijn er ook voordelen van dit digitaal tijdperk. Het voordeel wat ik vooral merk, is dat kinderen veel sneller en op jongere leeftijd de Engelse taal beheersen. Echter, er zijn ook risico’s aan het vele gamen. Het meest negatieve effect is het velen zitten.  Een inactieve leefstijl is voor ieder kind slecht en kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarnaast zie je dat kinderen tijdens het gamen met een gekromde rug gaan zitten. Aangezien kinderen in de groei zitten, is het belangrijk dat ze niet in een verkeerde zithouding gaan zitten om een kromme, vergroeide rug te voorkomen. Daarnaast kan een hernia ook op de loer liggen wat je wilt voorkomen.

Beweegnorm – Beweeg jouw kind voldoende? Lees hier of jouw kind aan de beweegnorm voldoet!

Ik geef je een aantal tips wat jij thuis direct al kan uitproberen met jouw dochter of zoon om het langdurig zitten te onderbreken en om een rechte houding te bevorderen. Indien je merkt dat dit nog niet voldoende helpt, kun je alsnog de kinderfysiotherapeut raadplegen voor extra ondersteuning en oefentherapie!

Tips om het langdurig zitten te onderbreken

  • Afwisseling

Laat je kind regelmatig van houding veranderen. Ik geef altijd als advies om maximaal 30 minuten te zitten, waarna je vervolgens even wat anders moet gaan doen. Laat jouw kind minimaal 2 minuten in beweging komen, voordat hij/zij weer gaat zitten. Dit is voor iedereen belangrijk. Of je nu in een goede of slechte houding zit; afwisseling is belangrijk om verzuring van je spieren tegen te gaan.

  • Tijdslimiet

Maak duidelijke afspraken met je kind hoe lang hij tv mag kijken of mag computeren. Houd je dan ook aan deze afspraak. Geef 5 minuten van te voren aan dat hij bijna moet stoppen. Zo kan je kind bijvoorbeeld het potje nog even afmaken en ontstaan er geen discussies.

Tips om een verkeerde zithouding te voorkomen tijdens het gamen

  • Op de buik

Het is vaak moeilijk voor kinderen om in een rechte rug te zitten op de grond waarbij de benen gestrekt naar voren worden gehouden. Kijk of het lukt om een rechte houding aan te nemen als jouw kind in kleermakerszit gaat zitten. Indien dit niet lukt, dan is het handig om jouw kind wat vaker in buiklig te laten gamen of tv te laten kijken. Op deze manier verkeerd het kind niet in een kromme houding en versterk je hiermee de bovenrug- en nekspieren.

  • Kussen op schoot

Wil jouw kind graag met de tablet op de bank zitten? Zorg er dan voor dat de voeten plat op de ondergrond staan met de rug tegen de leuning. Indien jouw kind nog te klein is hiervoor, kun je ervoor kiezen om een krukje onder de voeten te plaatsen. Daarnaast is het handig om een kussen op de schoot te leggen met daarop de tablet, zodat het beeldscherm hoger komt te liggen en dichterbij je gezicht. Dit is een betere kijk-hoek.

Tips voor het hele gezin!
  • Eetmoment

Tijdens het eten aan de eettafel is het een handig moment om met z’n allen op een goede zithouding te letten. Je hebt dan minimaal 2 momenten op de dag (tijdens het ontbijt en diner; het middag eten is vaak op school) dat jullie elkaar hieraan kunnen herinneren en motiveren om rechtop te zitten.

  • Goed voorbeeld

Geef zelf ook een goed voorbeeld in een juiste zithouding. In mijn praktijk geven kinderen vaak aan dat papa of mama thuis ook in een verkeerde zithouding zitten. Kinderen kunnen dus ongemerkt ook goed observeren hoe jij als ouder dit doet. Kinderen kopiëren vaak, dus let zelf ook goed op je zithouding.

Succes met deze tips! Indien je vragen hebt over de verkeerde zithouding van jouw dochter of zoon of toch extra ondersteuning van de kinderfysiotherapeut nodig hebt, dan kun je ons altijd raadplegen!

Meer advies nodig?

Reacties uitgeschakeld voor Verkeerde zithouding bij kinderen. Wat kan ik doen als ouder?