Kinderfysiotherapie baby voorkeurshouding
Baby,  Kinderfysiotherapie

5 tips: Voorkeurshouding bij baby’s. Dit kun je doen!

Wanneer je baby de voorkeur heeft om met het hoofdje naar één kant te liggen, dan noemen we dat een voorkeurshouding. Aangezien de schedel van je baby nog zacht is, kan het hoofdje vervormen. Een voorkeurshouding komt vaak voor: bij 1 op de 5 baby’s! Daarom geef ik jou 5 tips om een voorkeurshouding en een afgeplat hoofdje bij jouw baby te voorkomen of te verminderen.

Tips voor tijdens het slapen

Tip 1:

Leg het hoofdje van jouw baby bij het slapen afwisselend naar links en rechts. Help jezelf eraan te herinneren aan welke kant jouw baby met zijn hoofdje als laatste lag. Leg aan die kant in de hoek een doekje of een speen. Zorg ervoor dat jouw baby hier niet bij kan!

Tip 2:

Wacht tot jouw baby in diepe slaap ligt om vervolgens zijn hoofdje naar de niet-voorkeurskant te draaien. Als jij jouw baby wakker/moe in zijn bedje legt, dan is het soms moeilijk om het hoofdje al naar de niet-voorkeurskant te draaien. Wacht daarom even totdat hij slaapt en probeer vervolgens nog een keer het hoofdje te draaien.

Tip voor tijdens wakkere momenten

Tip 3:

Leg jouw baby vaak op de buik. Leg jouw baby bijvoorbeeld na elke verschoning even op zijn buik. Liever vaak oefenen en eventueel kort, dan 1 keer per dag wat langer. Let op: spelen op de buik, maar slapen op de rug!

Buiklig oefenen baby bij voorkeurshouding.
Spelen op de buik!

Tip 4:

Wissel de voedingshoudingen van je baby af. Als jij borstvoeding geeft, dan wissel jij vanzelf al af in houding. Geef jij flesvoeding? Dan moet jij er zelf goed op letten om de houding af te wisselen. In welke arm houd jij je baby vast en waar is jouw baby op gefocust? Kijk of je jouw baby ook eens kunt afwisselen naar jouw andere arm en beoordeel of hij dan wel meer naar de niet-voorkeurshouding kijkt.

Tip 5:

Laat jouw baby naar links en rechts kijken als hij wakker is. Baby’s vinden gezichten in de eerste periode het meest interessantst. Probeer jouw baby daarom met jouw gezicht te laten volgen van links naar rechts. Als ze wat ouder zijn, kun je een rammelaar gebruiken om te leren volgen.

Wanneer je bovenstaande tips en de adviezen van het consultatiebureau al hebt uitgevoerd, maar jouw baby nog niet naar de goede kant wilt draaien en de eventuele afplatting van het hoofd niet verminderd is, dan kan kinderfysiotherapie ondersteuning geven.

Ben jij benieuwd hoe je de motorische ontwikkeling bij jouw baby tot 6 maanden oud kunt stimuleren?

Download het gratis E-book!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *